Παθήσεις - Κακώσεις

Μεταταρσαλγία – Πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων

Ο όρος «πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων» που συχνά χρησιμοποιείται είναι ατυχής. Η μεταταρσαλγία εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες στη μέση ηλικία ως αυτοτελής πάθηση ή μαζί με τη βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου. Οι αιτίες δεν είναι γνωστές αλλά υπάρχει συσχέτιση με ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν περι την εμμηνόπαυση. Το κύριο ενόχλημα είναι πόνος που εντοπίζεται στο πέλμα, αντίστοιχα με το σημείο προβολής των κεφαλών των μεταταρσίων. Συχνό εύρημα είναι οι τύλοι (κάλοι) που αναπτύσσονται στην πελματιαία περιοχή, επειδή λεπτύνεται το προστατευτικό στρώμα κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων και ο οργανισμός σκληραίνει το δέρμα της περιοχής προσπαθώντας να αποφύγει την διάτρηση λόγω της μεγάλης πίεσης στα συγκεκριμένα σημεία. Επίσης συχνή είναι και η παραμόρφωση των δακτύλων, που μπορεί να πάρει τη μορφή της σφυροδακτυλίας ή γαμψοδακτυλίας ή επαλληλίας.

Στο εμπόριο διατίθενται διάφορα ένθετα στα υποδήματα (πάτοι) τα οποία, ιδίως σε αρχικά στάδια της παραμόρφωσης, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ουσιαστική λύση παρέχεται με χειρουργική επέμβαση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν οστεοτομίες διαφόρων τύπων, οι οποίες συγκρατούνται με πολύ μικρές ειδικές βίδες ή πλάκες με βίδες ή βίδες με σύρματα.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζω τις διαδερμικές (μονο μικρές οπές στο δέρμα) οστεοτομίες με χρήση ειδικών εργαλείων, χωρίς τοποθέτηση υλικών οστεοσύνθεσης.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου σε σχέση με κλασικές μεθόδους είναι: ελάχιστο τραύμα στους ιστούς, σχεδόν αδιόρατη ουλή, ταχύτερη πώρωση της οστεοτομίας καθώς δεν ανοίγεται το δέρμα, άμεση φόρτιση του σκέλους. Επιπλέον δεν απαιτείται αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης στο μέλλον και φυσικά το κόστος είναι μικρότερο. Η επέμβαση γίνετται με ελαφρά γενική, ή στελεχιαία αναισθησία.

Μετεγχειρητικώς ο/η ασθενής φορτίζει το σκέλος αμέσως και εξέρχεται αυθημερόν του νοσηλευτικού. Οίδημα (πρήξιμο) παρατηρείται για αρκετές εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Λίγες εβδομάδες μετεγχειρητικά οι τύλοι προοδευτικά εξαφανίζονται και ο/η ασθενής απαλλάσεται από τους πόνους. Η εμφάνιση του ποδιού βελτιώνεται σημαντικά.

<p>Προεγχειρητιτικά είναι εμφανείς οι πελματιαίοι τύλοι (κάλοι)</p>

Προεγχειρητιτικά είναι εμφανείς οι πελματιαίοι τύλοι (κάλοι)

<p>Μετεγχειρητικά οι τύλοι (κάλοι) έχουν εξαφανιστεί</p>

Μετεγχειρητικά οι τύλοι (κάλοι) έχουν εξαφανιστεί

Όλες οι φωτογραφίες ολες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του κου Μ. Τυλλιανάκη